ZORGAANBOD

PsyFit GGZ biedt verschillende behandelmethodes en trainingen aan. Hieronder vindt u enkele van de aangeboden behandelmethoden en trainingen. Ook kunt u onderaan de pagina lezen met welke klachten u zich bij ons aan kunt melden en welke klachten wij niet behandelen. 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie (derde generatie) die effectief is gebleken voor diverse klachten. Veel mensen worstelen met vervelende gedachtes of emoties die ze liever niet zouden hebben. Niemand wil zich bijvoorbeeld angstig, onzeker, verdrietig of somber voelen. Of last hebben van lichamelijk ongemak of negatieve gedachten, maar het is er wel. ACT gaat er vanuit dat veel lijden wordt veroorzaakt doordat mensen op een verkeerde manier van ongemak proberen af te komen. Sterker nog: de worsteling om van het ongemak af te komen levert vaak nog meer problemen op. Het doel is om op een meer flexibele manier om te gaan met moeilijkheden en zo de persoonlijke veerkracht te vergroten, zodat men kan blijven investeren in de dingen die zij echt belangrijk vinden. 

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een wetenschappelijk goed onderbouwde en effectieve behandelvorm die helpt bij diverse psychische klachten. CGT wordt breed toegepast in de behandeling van onder andere angst, depressie, verslavingen, dwang, zelfbeeld, slaapproblemen en stress. CGT is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gedrag en gevoelens nauw met elkaar samenhangen en dat disfunctionele gedachten een grote invloed kunnen hebben op ons welzijn. Door anders te denken en te gedragen gaat u zich ook anders voelen. De therapie combineert elementen van cognitieve therapie en gedragstherapie. In de therapie leert u om automatische, vaak negatieve gedachten te onderzoeken en te vervangen door meer realistische en helpende gedachten. Daarnaast oefent u met nieuw gedrag, bijvoorbeeld door geleidelijk uw angsten onder ogen te komen of effectiever om te gaan met stress. CGT is vaak kortdurend, gestructureerd en gericht op het ontwikkelen van praktische vaardigheden die in het dagelijks leven toepasbaar zijn, wat vaak leidt tot blijvende verbetering van klachten.

Competitive Memory Training (COMET) wordt vaak ingezet bij mensen met een lage eigenwaarde/negatief zelfbeeld. Het is een innovatieve therapievorm die zich richt op het versterken van positieve gedachten en emoties. COMET is ontwikkeld om negatieve zelfbeelden en gevoelens, zoals onzekerheid en schaamte, tegen te gaan door het creëren van krachtige, positieve associaties. In plaats van negatieve gedachtes uit te dagen, zoals bij cognitieve gedragstherapie, legt COMET de nadruk op het trainen van het geheugen om positieve zelfbeelden en emoties te activeren. COMET helpt om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen door middel van praktische en visuele oefeningen. 

Traumabehandeling wordt ingezet bij mensen die in hun leven impactvolle gebeurtenissen mee hebben gemaakt. Meestal lukt het ons zelf om dat goed genoeg te verwerken. Soms lukt dat echter niet en kan er een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaan. Traumabehandeling kan dan helpen. Er zijn meerdere goed onderzochte behandeltechnieken die u van uw klachten af kunnen helpen of anders sterk doen verminderen. Veel gebruikte technieken zijn EMDR, Exposure en Imaginaire Rescripting (ImRs). Deze technieken worden tegenwoordig ook voor andere klachten dan PTSS gebruikt. U kunt denken aan de behandeling van angst- en paniekklachten, fobieën en dwangstoornissen, verslavingen, persoonlijkheidsstoornissen, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen. Ook bij andere psychische problemen dan PTSS is namelijk vaak sprake van een verband tussen de klacht en een impactvolle gebeurtenis. Emotioneel beladen herinneringen kunnen bij deze klachten een grote rol spelen, waarbij traumabehandeling als onderdeel van een behandeltraject kan helpen bij de verwerking van deze gebeurtenissen. Vaak nemen de klachten dan af.

Kortdurende Schema Focused Therapy (SFT) is een vorm van psychotherapie voor mensen die merken dat ze in hun leven steeds tegen dezelfde patronen aanlopen. Deze patronen ontstaan vaak al in de kindertijd in reactie op onvervulde (basis)behoeften. Wat soms als kind nodig was om u staande te houden, worden dan patronen die eenmaal in de volwassenheid niet altijd meer per sé helpend zijn. Deze patronen kenmerken zich door vervelende gevoelens, hardnekkige overtuigingen en de neiging om steeds op dezelfde manieren te reageren. Een voorbeeld daarvan is bang zijn dat u niet goed genoeg bent en dan nog harder gaan werken of angstig zijn dat mensen u gaan verlaten en dan gaan vastklampen of overmatig pleasen. In schematherapie leert u deze patronen (schema’s) te herkennen en de verschillende gemoedstoestanden (modi) die hierdoor worden opgeroepen. Er wordt aandacht besteed aan het ontstaan van deze patronen en hoe ze in stand worden gehouden. Het doel van de therapie is dat u anders leert te denken over uzelf, leert om uw emoties te voelen zonder dat ze te hoog oplopen en leert wat uw eigen behoeften zijn en hier op een gezonde manier mee om te gaan. Ook wordt er geprobeerd om oude pijn te verwerken zodat deze minder meedoet in het hier en nu. Hierdoor kunt u beter richting geven aan uw leven en kunnen relaties met anderen verbeteren.

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is een aandachtstraining die kan helpen om meer bewust aanwezig te zijn in het moment, zonder erover te oordelen. De praktijk van mindfulness is gebaseerd op boeddhistische tradities, maar wordt tegenwoordig vaak gebruikt om o.a. stressklachten te verminderen, beter om te gaan met angstklachten en negatieve gedachtes, het algemene welzijn te bevorderen en om beter te leren omgaan met veranderingen en uitdagende situaties. De training bestaat uit acht onderdelen die we op uw eigen tempo allemaal doorlopen. Mindfulness wordt vaak gebruikt als aanvulling op andere vormen van therapie.

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van relatietherapie waarbij de focus ligt op het doorbreken van negatieve patronen en het versterken van de emotionele band tussen elkaar. Emoties krijgen hierbij de ruimte, want die laten zien wat er echt speelt. EFT is vooral geschikt voor koppels die moeite hebben met communicatie, vastlopen in terugkerende patronen, zich emotioneel van elkaar verwijderd voelen of als er kwetsuren zijn ontstaan in de relatie. Tijdens de behandeling leren koppels om de onderliggende emoties, pijnpunten en hechtingsbehoeften van elkaar te begrijpen. Door zich te richten op deze dieperliggende emoties en behoeften kunnen koppels leren elkaar beter te begrijpen en zich weer veilig en verbonden voelen met elkaar. EFT wordt binnen PsyFit GGZ aangeboden als dit passend is als onderdeel van een lopende behandeling.


Voor wie?
PsyFit GGZ biedt behandeling aan volwassenen in de generalistische basis GGZ en in de enkelvoudige Specialistische GGZ. Hieronder vindt u enkele klachten waarmee u zich bij ons kunt aanmelden. 

  • Angstklachten 
  • Stemmingsklachten 
  • Het omgaan met een vastgestelde chronische lichamelijke aandoeningen (zoals reuma of chronisch vermoeidheidssyndroom)
  • Traumabehandeling
  • Spanning- en emotieregulatie  
  • Overmatig middelengebruik, maar geen ernstige verslaving 
  • Relatietherapie
  • Milde persoonlijkheidsproblematiek
  • Ontwikkelingsproblematiek  



Wanneer kunt u niet bij ons terecht?
Wanneer er sprake is van crisisgevoeligheid, suïcidaliteit, een licht verstandelijke beperking, psychosegevoeligheid, eetproblematiek, agressie en ander grensoverschrijdend gedrag, forensische problematiek en/ of een (ernstige) verslaving is PsyFit GGZ niet de juiste plek voor u. Overleg met uw huisarts voor een juiste doorverwijzing.  


Diagnostiek 

De medewerkers zijn getraind in en hebben ervaring met psychodiagnostiek. Bij PsyFit GGZ kun u niet terecht voor alleen diagnostiek. Als er diagnostiek uitgevoerd wordt dan is dit onderdeel van de behandeling van een hulpvraag.